Modernismen tar plats - Bild 1b

Surrealismen uppkomst var på 1920-talet och har sina rötter i dadaismen. Det jag har märkt är att de flesta målningarna har är en natur bakrund, även att göra saker större än vad deras verkliga storlek är och djur, människor eller fantasi djur är vanligt i verken, även byta ut ansikte eller kropp till mat eller annat typ av djur. Färgerna gör att de flesta bilder blir harmoniska, mycket av grundfärgerna (blått, grönt och rött) används. Salvador Dalí är en av de kändare konstnärerna under den surrealistiska tiden och ett av hans mest kända konstverk är Minnets envishet och blev klar 1931.  

"Surrealistiskt konstverk som en vrickad, ologisk och absurd framställning av verkligheten." -Wikipedia 

Fast det är mycket fantasi och annorlunda saker känner jag ett lugn i bilderna, eller så är det bara jag, för tycker om när verk är skapta på ett annorlunda sett än vad vi är varna att se. Surrealismen är ett bra exempel för den konst jag gillar. Vet nog varför jag är så förtjust i denna typ av konst, för jag ser världen på ett annat sett och har aldrig passat in (och vem gör?) Det gör att jag tycker annorlunda konst och verk är viktigt att se, för de betyder också någonting.

 

29/1

Jag läste igenom uppgiften så att jag skulle ha en över blick vad som man skulle ha med. Sökt på min ism för att jag ville skriva om den först för att få en lättare bild om vad jag ska skapa. Hittade mycket inspiration i bilder, det som jag såg som en av många röda trådar var detaljerna. Detta kände jag att det skulle bli en utmaning, detaljer är något jag övar på och varje gång gör får en ny uppgift vill jag bevisa att jag har blivit bättre på detaljer.

 

5/2 

Jag sökte upp surrealism bilder på nätet för att få utriggare en bättre känsla och inspiration om vad jag ska göra. Började skissa på lite olika idéer (skissade dock inte ut alla, det kan jag tänka på till nästa gång). 

Något jag visse jag ville jobba med var lera, känner att det är sällan man jobbar med det material och tycker det är jätte rolig att arbeta med. När jag håller på med lera känner jag ett speciellt lugn, detta lugn kopplar jag till yoga. Den stunden visste jag vad jag ville skapa. En person sitter i skräddare eller liknade position och mediterar. Min tanke är att jag ska hälla och sprätta färg på människofiguren. Om man söker på meditation art kommer det upp bilder på mediterande figurer som har mycket färg i sig, även några ser surrealistiska ut. vill föra en bakgrund till skapelsen men vet inte vad det ska vara eller om jag ens ska ha en bakgrund. En tanke är att jag kan använda svarta sugrör som man klipper till så att det blir en rund form. Lerfigurens färger och former kanske träder fram bättre än om den bara är själv.

När jag skulle börja göra figuren började jag ge formerna genom att använda ståltråd, för att få den stabil grund så att den håller sig. Detta ägnade jag mig till av resen av lektionen.

 
 

 

 
 

9/2

Jag började att göra bakgrunden till min figur. Jag tänkte limma ihop de svarta sugrör med hjälp av limpistol för att försöka göra det så enkelt för mig själv, men det visade sig inte att hålla så bra. Det la sig mer som en yta på plasten också  lossnade lätt. När det satt ihop var det även en glipa mellan de vilket jag inte tyckte var speciellt snyggt. Fick tänka om och kom fram till en lösning, att använda ståltråd. Det höll sig mycket bättre och såg snyggare ut fast lite ståltråd syntes, det enda som tog lite tid var att trä igenom stålet genom rören. Hade klippt ut en cirkel mall för hur bakgrunden skulle se ut. La sedan den på den på de ihop treda sugrören och klippte ut efter formen. Jag klippte inte helt efter malen då min tanke vara att få det lite ojämnt tyckte att det passade bra till min ism för allt är lite konstigt och abstrakt. 

Pratade även med Merete och berätta hur jag skulle gå till väga och vad min tanke var. Hon gav mig tips på att göra min skapelse ännu mer surrealistisk, onormalt långa ben, annan form på kroppen eller använda sig av frukt eller djur till ansikte. 

 
 
 

 

12/2

Trodde att jag skulle hinna klart med min 3D-skulptur, vilket jag inte blev. Kunde limmat figuren först istället för sist. Tog även Meretes tips att göra den ännu mer lik min ism, så satte dit två extra armar. Den ser lite djävulsk ut, hoppas att den ser bättre ut när den är klar. Fortsatte att jobba med sugrören, kände mig inte lika koncentrerad som förra gången så det blev lite mer ansträngde att jobba. 

 

Tankar om arbetet:

Jag tyckte det var en roligt och annorlunda uppgift tyckte i börja att det var svårt att komma på vad man ska göra och hur. Känner att jag har lärt mig mycket, vi fick ju varsin ism och göra en skapelse.  Det var väldigt fritt hur man skulle göra vilket var en utmaning för att det finns så mycket man kan göra och på olika sätt. Saftigt positiv för man kunde göra skapelsen av ismen personlig vilket jag gillar, man ser hur andra uttrycker sig och vad de känner. 

 

 

Material:

Ståltråd, penna, papper, lera, limpistol, sugrör, färg, lim, pensel,

 

Källhänvisningar:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Surrealism
https://www.google.se/search?q=yoga+meditation&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiR8JSJpvDKAhWHiiwKHfQnCJEQ_AUIBygB&biw=1280&bih=655#tbm=isch&q=meditation+art

 
0 kommentarer